Kaktüsler çok uzun yıllardır vardı fakat ; son zamanlarda öğrendiğimiz çeşitleriyle daha çok popüler oldu. Artık her evde bir kaktüs ya da sukulent var. Peki sukulent nasıl bakılır? Hadi öğrenelim..
Sukulentin yeterli Işık Aldığından Emin Olun
Sukulentler gün ışığı sever ve etli türüne bağlı olarak günde yaklaşık altı saat güneşe ihtiyaç duyar. Yeni ekilen sukulentler doğrudan güneş ışığında yanabilir, bu nedenle onları yavaş yavaş tam güneşe maruz bırakmanız veya şeffaf bir perde ile gölge sağlamanız gerekebilir.
Sukulentleri Sık Sık Döndürün
Sukulent doğrudan güneşi sever, ancak sizinki her gün aynı noktada oturuyorsa, muhtemelen yalnızca bir taraf yeterince ışık alıyor demektir. Sukulentler güneşe doğru eğilir, bu yüzden onları döndürmek dik durmalarına yardımcı olur. (Eğilmek, daha güneşli bir yerde olmaları gerektiğinin bir işareti de olabilir.)
Mevsime Göre Su
Tıpkı bizim gibi, sukulentler büyüme dönemindeyken daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. İlkbahar ve yaz aylarında bitkiler gelişir ve sonbahar ve kış aylarında dinlendiklerinden çok daha fazla su içerler. toprağın bir parmakla test edilmesini tavsiye ediyoru – üstteki 2cm kuruduğunda, sulama kabınızı kapın. Aşırı sulama, sukulentleri öldürebilir, bu nedenle sulamalar arasında toprağın kurumasına izin verdiğinizden emin olun
Toprağı Doğrudan Sulayın
Sukulentleri suladığınızda, su drenaj deliklerinden çıkana kadar toprağı ıslatın. (Kabınızda drenaj delikleri yoksa daha az su kullanın.) sukulentinizi sulamak için sprey şişesi kullanmayın – buğulanma, kırılgan köklere ve küflü yapraklara neden olabilir. Ayrıca tencereleri bir su kabına koyabilir ve suyun drenaj deliğinden emilmesini sağlayabilirsiniz. Toprağın üst kısmı nemli olduğunda tavadan çıkarın.
sukulent bakımı için Drenajlı Kap Seçin
Sukulentler su ile tıkanmış toprakta oturmayı sevmez, bu nedenle çürümeyi önlemek için drenaj önemlidir. Fazla suyun kaçmasına izin vermek için kabınızda bir drenaj deliği olmalıdır. Delikli tencere yeni başlayanlar için idealdir.
Doğru Topraktaki Bitki sukulentleri
Sukulentlerin akan toprağa ihtiyacı vardır, bu nedenle düzenli saksı toprağı veya bahçenizdeki kir işe yaramaz. Kaktüs toprağını seçin veya saksı toprağını kum, süngertaşı veya perlit ile karıştırın. Etli kökler çok kırılgandır, bu nedenle saksı değiştirirken nazik olun.
Hatalardan Kurtulun
Zararlı böcekler, iç mekan sukulentleri için sorun olmamalıdır, ancak bazen böceklerle uğraşmanız gerekebilir. Kanatlı böcekler, çok ıslak ve uygun drenajı olmayan toprağa ekilen sukulentleri çeker. Yumurta ve larvalardan kurtulmak için toprağa yüzde 70 izopropil alkol püskürtün. Mealybugs, etli sahiplerin uğraşması gereken başka bir haşere. Aşırı sulama ve aşırı gübreleme, et böceklerinin ortak nedenleridir. Enfekte bitkileri diğer bitkinizden uzaklaştırın ve yüzde 70 izopropil alkol püskürtün.
Yaz Aylarında Gübreleyin
sukulentler fazla gübreye ihtiyaç duymazlar, ancak ilkbahar ve yaz büyüme mevsiminde onlara hafif besinler verebilirsiniz. Fazla gübrelememeye dikkat edin – bu, bitkinin çok hızlı büyümesine ve zayıflamasına neden olabilir.