Menekşeler, tüm zamanların en popüler ev bitkilerinden biridir. Türkiye’de neredeyse bir asırdır popülerdirler. Babaannem muhtemelen menekşe yetiştirmiştir. Belki senin babaannen bile. Evde bitki yetiştirmek isteyenler çoğunlukla menekşe ile başlarlar. Fakat menekşe bitkisi özenli bakım isteyen bitkilerdendir. Peki menekşe çiçeği bakımı nasıl yapılır? Hadi beraber öğrenelim..
Menekşeler çok çeşitli şekil, boyut ve renklerde gelir. Çiçekler tek, çift veya yarı çift olabilir; halkalı veya karıştırılmış yaprakları olan; ve mavi, mor, lavanta, kırmızı, pembe, macenta, bordo, kızıl, beyaz veya iki renkli görünür. Bazılarının alacalı yaprakları veya çiçekleri vardır. Bolca çiçek veren bu bitki, simetrik olmayan görüntüleriyle dikkat çeker. Menekşe çiçekleri kalp şeklinde yapraklarıyla bilinir.
Menekşe çiçeği bakımı
Menekşelerin kurallarına göre oynarsanız yetiştirilmesi kolaydır. Onları mutlu etmenin anahtarı, onlara doğal ormanlarında elde edecekleri koşulları vermektir: nem, nemli toprak ve bol miktarda parlak, filtrelenmiş ışık.
Menekşeler, 10 saatten fazla parlak, filtrelenmiş ışıkla en iyisini yapar . Onlara asla doğrudan güneş vermeyin; kavururlar.
Toprağı nemli ama iyi süzülmüş tutun . Islak istiyorsun, ıslak değil.
Yaz aylarında evde çoğunlukla menekşe çiçeği yetiştirilmektedir. Afrika Menekşesi olarakta bilinen bu menekşe çiçeğinin bakımı çok kolaydır.
Yukarıdan değil (saksı tabağı) alttan su. Bunu yapmak için, saksı menekşesini toprağın tamamen nemli hale gelmesi için gereken süre boyunca suyla dolu bir tabağa koyun. Üstten çok sıcak veya soğuk suyla sulama yapmak yaprak lekelerine neden olabilir.
PROFESYONELLER İÇİN İPUCU : Menekşeleri sulamadan önce klorun buharlaşması için musluk suyunu iki gün bekletin. Musluk suyundaki kimyasallara karşı hassastırlar ve soğutulmuş değil, oda sıcaklığındaki suyu tercih ederler. Ayrıca yağmur suyunu yakalayabilir ve bunu menekşelerinize bir içecek vermek için kullanabilirsiniz.
Menekşeler yüksek nemi sever. Menekşelerin tenceresini çakıl taşları ve biraz su ile doldurulmuş bir tabağa koyarak onlara verin. Saksının dibinin sudan çıkmasını istersiniz, böylece toprak, dolayısıyla çakıl taşlarına karışmaz. Ayrıca kendi kuyusu ile gelen özel bir menekşe tencere de kullanabilir, suyla dolu tutabilirsiniz. İlkbahar ve yaz aylarında Afrika menekşeleri için formüle edilmiş dengeli bir gübre ile onları iki haftada bir gübreleyin. Çiçek artırıcıları atla; bitkiler için zordur.
Her yılın birçok döneminde bu muhteşem çiçek en küçük yerlerde bile bulunduğundan çok ünlü bir çiçektir.
Gündüz 20 ila 30 derece , geceleri 5 ila 10 derece sıcaklık düşüşü olan sıcak bir evi severler .
Menekşe bakımı ve çoğaltılması
Menekşe yetiştirmenin en kolay yolu yaprak kesmektir. Bunu nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır:
- Bitkinin ortasından sağlıklı, orta yaşlı bir yaprak seçin.
- 4 cm sap bırakarak keskin bir bıçakla kesin.
- Yaprak sapını bol miktarda vermikülit veya perlit içeren bir saksı karışımına yapıştırın. Toprak kaynaklı mantarların yaprağa bulaşma riskini ortadan kaldırmak için topraksız bir köklendirme karışımı kullanın.
Köklendirme veya saksı karışımını nemli tutun ve parlak, dolaylı ışığa yerleştirin.
Yaklaşık altı hafta içinde, yaprağın tabanında toprakla buluştuğu yerde küçük bitkicik yığınlarının oluştuğunu göreceksiniz.
Yavru bitkiler en az 4 yapraklı olduklarında, onları bitkiden ayırın ve topraktaki minik kökleri ile saksılara koyun.
PROFESYONELLER İÇİN İPUCU: Cımbız kullanın. Bu bitkiler küçük ve kök sistemleri hassastır.
Zararlılar ve Sorunlar
Toz halinde küf . Enfekte yaprakları çıkarın. Küfü kontrol etmek için nemi azaltın ve hava sirkülasyonunu artırın.
Çürüme ve yanıklık . Aşırı sulama buna neden olur. Başladıktan sonra tesisiniz kaydedilemez.
Tripsler küçüktür ve polenle beslenirler. Hafif sabunlu suyla durulayın.
Mealybugs , bitki üzerinde beyaz kütlelere benziyor. Bunlar böcek yumurtası kümeleri. Bunları alkole batırılmış pamuklu çubuklarla veya nem yağı ve sıvı Castille sabunu karışımıyla spreyleyin. Yemekleri kontrol altına almazsanız, enfekte menekşeyi atın ki böcekler diğer bitkilerinize yayılmasın.