Begonya bakımı ipuçlarını öğrenince çok basittir. Bakımı kolay olan bu çiçeğe sahipseniz ya da sahip olmak istiyorsanız bakım detaylarını öğrenerek çabuk büyümesini ve çiçek açmasını sağlayabilirsiniz. işte bakım ipuçları;
Begonyalar sadece uzun süre çiçek açmazlar, aynı zamanda nispeten iddiasızdırlar ve çok fazla ışığa ihtiyaç duymazlar. Farklı renk ve desenlerde olan yaprak begonyalar görsellik açısından sıklıkla evlerde tercih edilir.
Begonias (Begonya), arduvaz ailesinin (Begoniaceae) bir cinsidir ve yaklaşık 900 farklı tür ve çeşidi içerir. Begonviller başlangıçta ekvator boyunca tropikal ve subtropikal bölgelerden gelmektedir ve yaklaşık 200 yıldır yetiştirilmektedir. Bu arada, türüne ve çeşidine bağlı olarak, basit küçük veya büyük çift çiçekler neredeyse tüm renklerde parlar . Bakımı sizi hiç yormayacak. Çilli begonya nem seven bir bitki. Bu nem ihtiyacını toprağını nemli tutarak sağlayabilirsiniz.
Begonya için Görünüm ve boy
Türlere bağlı olarak, begonyaların çok farklı büyüme formları olabilir. Yedi büyük gruba ayrılabilen asılı, dik, çalı benzeri, tırmanan veya tırmanan türler vardır: gövde begonyaları, yumrulu begonyalar, kış çiçekli begonyalar, çalı begonyaları, Begonya-Rex melezleri, Begonya-Semperflorens melezleri, rizom- Begonias. Örneğin yumrulu begonyalar , yumrularının yardımıyla kötü hava koşullarına dayanabilen çok yıllık bitkilerdir. Yumrulu begonyalar grubu artık o kadar çeşitlidir ki neredeyse tüm tasarım gereksinimlerini karşılar.
Küçük ebatlarda bol miktarda çiçek veren begonya bitkisi evlerde ve bahçelerde en çok tercih edilen çiçek çeşitleri arasında yer alıyor.
Ekim ve dikim
Begonyaların göründüğü kadar farklı, hiçbiri su basmasına tahammül etmez. Mayıs ortalarında onları taze saksı toprağına ekiyorsunuz ve tencerede iyi bir drenaj olduğundan emin olun. Hazır bitki satın almak yerine Şubat ayından itibaren yumrulu begonyaları tercih edebilirsiniz . Soğuk havalardan sonra , artık don tehlikesi kalmadığında dışarı çıkmalarına izin verilir . Balkon kutusunda, begonyalar güçlü bir şekilde büyüdüğünden ve çok yoğun bir stand kolayca çürümeye yol açabileceğinden, bitkiler arasında 20 santimetrelik bir mesafe bırakmalısınız.
Begonya Bakım ipuçları
Mevsim boyunca düzenli besin tedariki, begonyaları sürekli çiçek açmaya teşvik eder, ancak diğer çoğu balkon çiçeklerinden daha az gübreye ihtiyaç duyarlar. Sulama suyuna karıştırılan sıvı balkon çiçek gübresiyle 14 günde bir gübrelemek en iyisidir. Tomurcuklanmadan sonra genç sürgünler çekilmelidir. Bu çiçeklenmeyi biraz geciktirir ama bitkiler daha gürleşir.
Kışlama veya kış koruması
Sonbaharda begonyaların yeşilini çıkarır, yumruları serin ve karanlık bir yerde saklarsınız. Evde kışlamadan sonra yumrular Şubat ayından itibaren evde hafif ve sıcak bir yerde sürülür. Son donlardan sonra bitkilerin tekrar dışarı çıkmasına izin verilir.
Kullanım
Begonviller , özellikle çelenk şekilleriyle bir sansasyon yaratır. Güneşli sarı, ateşli turuncu ve canlı kırmızı renkte çiçeklerle dolu sarkık sürgünler, asılı sepetlerde ve pencere kutularında öne çıkan özelliklerdir. Begonya türleri ve çeşitlerinin seçimi çok büyük. Yaprak ve çiçek şekillerinde olduğu kadar büyümelerinde de farklılık gösterirler. Asılı şekiller sepetleri ve uzun saksıları asmak için idealdir, dik çeşitlerise balkon kutularında ve daha küçük kaplarda solist olarak veya diğer balkon çiçekleriyle kombinasyon halinde iyi bir şekil keser. Küçük, dolgusuz çiçekli çeşitler, yoğun sağanak yağışlara en iyi şekilde dayanır.
Begonya çeşitleri
Geleneksel buz ve yumrulu begonyalara ek olarak, tüm yerler için yeni, bolca çiçek açan çeşitler de vardır: Bu arada, “Summerwings” begonyasının çekici çeşitleri dikkat çekiyor. İddiasız Begonia boliviensis’i geçerek yaratıldılar. ‘Kayısı Geliştirilmiş’, ‘Derin Kırmızı’, ‘Vanilya’ veya ‘Beyaz’ olsun: İyi dallanmış asılı şekiller, ağırlıklı olarak turuncu-kırmızı ve krem, gölgede olduğu kadar güneşte de güvenle çiçek açar. Etkileyici büyüme biçimleri özellikle sepetlerin asılması ve bitki direkleri üzerinde etkilidir. Kısmi gölgede kendini iyi hissettiren “Belleconia” serisinin çeşitleri de çiçek açıyor. Kısa, asılı sürgünlerde şakayıklara benzeyen yarı çift çiçekler taşırlar. Savurgan ev bitkileri,Yaprak begonya ve alabalık begonya .
Çoğaltma
Begonviller en iyi kesimlerle ve yumru kökleri bölerek çoğaltılır . Çeliklerin çoğaltılması için iki ila üç yapraklı güçlü sürgünler kullanılır ve bunlar nemli, besin açısından fakir saksı toprağına yerleştirilir. Yetiştirme kutusunda çok fazla yer kaplarlarsa yaprakları ikiye bölebilirsiniz. Parlak, güneşli pencere kenarında 20-25 derecede, kesimler çok hızlı bir şekilde kök oluşturur. Kök oluşumu genellikle bir su bardağında bile sorunsuz çalışır.