Şakayıklar, çiçek bahçesinin kraliçeleridir ! Yemyeşil çiçekler, doygun renkler ve uzun ömürle yaşayabilirler. Şakayık çiçek açtığında tüm dikkatleri üzerine çeker. Her yıl çeşitliliğe ve hava koşullarına bağlı olarak, mayıs başından haziran sonuna kadar çiçek açarlar.
Bahar aylarının en güzel çiçekleri arasında bulunan şakayık çiçeği, mükemmel renkleriyle ortama ayrı bir ferahlık katıyor. Şakayık çiçeği , en çok bilinen ve en çok sevilen uzun ömürlü bitkilerden biridir. Görkemli güzelliği ve kokusu, sorunsuz doğası ve uzun ömürlülüğü göz önüne alındığında bu pek de şaşırtıcı değil. Şakayık ayrıca ülkemizin hemen hemen her yerinde gelişir. Şakayık bitkisi pembe, sarı, beyaz gibi renkte çiçekleri olan soğanlı bir bitkidir.
Şakayık buketi sevdiğinizi tebessüm ettirmek için yeterlidir. Zarif görünüşleriyle gelin buketleri için de tercih edilir. Şakayık buketi için kendiniz de yetiştirmek isteyebilirsiniz.
Şakayıklara nasıl bakarım?
Bazı şakayıkların kafaları çok ağırlaşır ve devrilirse istiflenmeye ihtiyaç duyar, ancak destek gerektirmeyen daha kompakt bir şekli koruyan çeşitler vardır . Bir kez kurulduktan sonra, bitkilerinizi sonbaharda ve ilkbaharda, sürgünler yerden çıktıkça tekrar gübreleyin. Kuraklık sırasında su, özellikle genç bitkiler (bir ila iki yaşında). Şakayık çiçek açtıktan, başını kaldırdıktan veya harcanan çiçekleri çıkardıktan sonra gelişen tohum kabuklarına enerji harcamayacaklar. İlk sert dondan sonra yeşilliklerin kahverengi ve kuru olduğu sonbaharda, otsu şakayıklarını yere geri kesin. Düşen tüm yaprakları her türlü şakayık altından çıkarın ve atın.
Şakayıkların çiçek açması için karıncalara ihtiyacı var mı?
Hayır! Bu eski bir efsanedir. Karıncalar, tomurcuklardan gelen tatlı, yapışkan nektarın tadını çıkarmak için oradalar. Kesip içeriye almayı planlıyorsanız, karıncaları sallayın veya çiçekleri soğuk su altında durulayın.
Yer
Şakayıklar, iyi drene edilmiş toprakla güneşli bir yeri tercih eder. Tesis çevresinde iyi hava sirkülasyonu da önemlidir. Bu büyüyen koşullar, şakayıkların tek ciddi hastalık problemlerinden kaçınmalarına yardımcı olur: botrytis.
Bunların yanında kokusu ile dikkatleri çeken şakayıklar birçok kişinin bahçelerinde tercih sebebi olan ilk çiçek türüdür.
Diğer mantar hastalıkları gibi, botrytis de çoğu toprakta mevcuttur. Genellikle yalnızca bitki zayıfsa, hava alışılmadık derecede soğuk ve ıslaksa veya yakınlarda başka enfekte bitkiler varsa sorun olur. Botrytis belirtileri kararmış tomurcuklar ve gövdelerdir ve bazen bitkinin tabanında çürümektedir. Etkilenen alanları kesin ve atın (bu materyali kompost yığınınıza değil, çöp kutusuna koyun). Botrytis problemleri için en iyi strateji önlemedir ve bu doğru ekime geri döner.
Çiçekleri; pembe, kan kırmızısı veya kırmızı renkte olup ortasında sarımsı bir yığın döllenme tozlukları bulunur.
Ekim
Dikim için bir delik açın. Dikim deliğini bir şakayık için hazırlamak için, toprağı 12-18 cm derinliğe kadar kazın. Dikim deliğinin kenarlarını da gevşetmek için bir bahçe çatalı kullanın. Bir kürek dolusu kompost ve bir avuç çok amaçlı ekleyin. organik, granül gübre, deliğin dibine ve ardından bir kürek dolusu orijinal toprak ekleyin. Dikim deliğinin içinde bu değiştirilmiş topraktan bir “koni” oluşturun ve ardından şakayık kökünü, kökleri yanlardan aşağı sarkacak şekilde koninin üstüne yerleştirin.
Eski sapın tabanının yakınında bulunan “gözlerin” veya büyüme düğümlerinin toprak yüzeyinin en fazla 2 “altında sona ermesi çok önemlidir. Şakayık kökü bundan daha derine yerleştirilirse, bitki iyi büyüyebilir. , ancak çiçek açarsa çok az üretir. Kapta yetiştirilen bitkiler benzer şekilde ekilebilir. Sadece kök topunun iki katı genişliğinde ancak daha derin olmayan bir çukur kazın. Toprağı yukarıdaki gibi değiştirin. Dikim yaparken, toprak yüzeyinin içeri girmesini sağlayın Yeni bitki toprağa girdiğinde saksı eğimlidir.
Şakayıklar, ekimden sonraki ilk yıl nadiren çiçek açar. Bol miktarda çiçek gösterisini görmeniz genellikle üç yıl alır. Ancak bitkiler çiçek açmaya başladığında, ömür boyu sürecek güzel çiçekler bekleyebilirsiniz. Şakayık bitkilerinin nadiren bölünmeye ihtiyacı vardır. Bir yığın belirli bir alan için çok büyük hale gelirse veya bitkinin bir kısmını bir arkadaşınızla paylaşmak isterseniz, bölmek için düşmek ideal zamandır. Yaprakları kesin ve tüm bitkiyi yerden dikkatlice kaldırın.
Bitkinin bir kısmını kesmek için keskin bir bıçak kullanın, yığın başına en az üç ila beş göze sahip cömert kök yığınları oluşturduğunuzdan emin olun. Orijinal bitkiyi, nispeten kırılgan köklerin hiçbirini kırmamaya veya dikim çukurunda büyük hava boşlukları bırakmamaya dikkat ederek tekrar deliğe yerleştirin. Nemin deliğin dibine ulaştığından ve toprağın köklerin etrafına yerleştiğinden emin olana kadar sulayın. Sonbaharda bölünen bitkiler bir sonraki baharda şakayık çiçek açmayabilir, ancak bir sonraki sezon normale dönecektir.