Atatürk Çiçeği
Ülkemize ana vatanı Meksika’dan gelen ve Mustafa Kemal Atatürk tarafından çok sevilen ve tanıtılması için yoğun çaba harcadığı Atatürk Çiçeği kırmızı çiçekleri ile oldukça ünlü olan bir çiçektir.
Dünya üzerinde bulunan her çiçek gibi Atatürk çiçeği de çok özeldir. Kırmızı ve yeşilin eşsiz uyumu önceleri insanların hediyeleşmelerinde yer alırken şimdi günlük hayatın her yerinde karşımıza çıkmaya başladı.
Atatürk çiçeğinin bu kadar özel olması elbette ki hikâyesi ile de bağdaşmaktadır. Ancak kulaktan kulağa anlatılan 2 farklı öykü bulunmaktadır. İlk hikâye cumhuriyet gazetesi arşivlerinde yer alan 1935, 8 Temmuz tarihli gazetenin “Amerika’da bir çiçeğe Atatürk adı verildi” haberi ile başlamaktadır. Habere göre Chicago da Vanderbit Üniversitesi de bulunan Profesör Doktor Kirk Landın bu çiçeği görünce baya araştırıyor. Daha sonra o dönem Tarsus Kolejinde Atatürk ile tanışıyor ve Atatürk’ün doğaya olan merak ve arzusunu görünce bu çiçeğe Atatürk ismi verilmesini öneriyor. Önerisi kabul edilince çiçek Atatürk çiçeği olarak anılıyor.
Anlatılan bir başka öykü ise şöyledir; Atatürk, bu çiçeği görünce hayran kalmış ve ülkemizde yaygınlaştırılması için yoğun bir çaba sarf etmiştir. Atatürk’ün bu çabası sonucu çiçeğe onun ismi veriliyor. Bu iki hikâyeden hangisi doğru hala bilinmese de çiçek bu isimle anılmaktadır.
Aslında çok eski zamanlara ait olan bu çiçek Hıristiyan âlemi içinde çok önemlidir. İngilizce poinsettia olarak bilinen bu çiçek yıldıza benzeyen yaprak deseni ve kırmızı renginin Hz. İsa’nın çarmıha gerilişini temsil etmektedir. Yine onlara göre bu temsil yüzünden Noel’de çam ağacı süslemesinde kullanımı oldukça yaygındır. Çiçeğin İngilizce olan adı Joel Reberts Pointsett’den aldığı söylenmektedir. Amerikalı ünlü botanikçi Poinsett çiçeği Meksika’dan ABD’ye taşımasında büyük bir emek sarf etmiştir.
Atatürk Çiçeği Bakımı
Atatürk çiçeği bakımı sırasında özen ve ilgi isteyen bir çiçektir. Oldukça hassas yapıda olan çiçeğin Aralık, Ocak ve Şubat aylarında çiçek açtığını görebilirsiniz. Çiçek açma dönemlerinde haftada bir kez sulamasın yeterlidir. Ancak ilkbahar aylarında doğru haftada en az iki kez sulamanız gerekir. Aşırı sulama yapmamaya dikkat etmelisiniz. Toprak kurudukça sulama yapılması en doğru olanıdır. Fazla sulama mantar oluşumu ve bitkinin solup ölmesine neden olmaktadır. Bir başka dikkat edeceğiniz unsur saksı tabağında su bırakmamaktır ve sağlıklı bir büyüme için yeterince ışık aldığından emin olmanızdır. Pencere önleri çiçek için en ideal alanlardır. Ayrıca Atatürk çiçeği hava akışlarından oldukça kolay etkilenmektedir. Hava olayları sert olduğunda yaprakları hemen dökerler.
Atatürk Çiçeği Nasıl Bakılır
Kırmızı renkleri ile kendisine hayran bırakan bu çiçeği evde yetiştirmek isteyenlerin en çok sordukları soru Atatürk çiçeği nasıl bakılır olmaktadır. Özen isteyen bu çiçeğin en çok dikkat edilmesi gereken konusu kesinlikle sulamadır. Pencere önüne ışık alan bir mekâna koyduğunuz çiçeğinizi mevsimlere göre sulamalısınız. Kış aylarında haftada 1 yaz ve ilkbahar aylarında haftada 2 defa sulamalı, yapraklarına su püskürtücü ile su vermelisinizdir. Ayrıca delikli hava alan geniş bir saksı kullanmanız da çiçeğin ömrü açısından iyi olacaktır. Ortam ne çok sıcak ne çok soğuk olmamalıdır.
Atatürk Çiçeği Fiyatı
Atatürk çiçeği fiyatı oldukça uygun olmaktadır. Eğer bu çiçeği evlerinizde ya da sevdiğiniz diğer mekanlarda yetiştirmek ya da hediye etmek isterseniz uygun bir bütçe ile sahip olabilirsiniz. Evlerinize kırmızı rengi ile şıklık ve göz alıcılık kazandıracak bu çiçek doğanın en güzel armağanlarından biridir. Mekanlarınızı ve özel günlerinizi süslemek için harika bir süs bitkisidir.
Atatürk Çiçeği Nasıl Çoğaltılır
Atatürk çiçeği olarak adlandırılan bu çiçek aslında bir kış bitkisidir. Kışın çiçek açan bu güzel bitli ilkbahar aylarında artık yavaş yavaş yapraklarını dökmeye başlamaktadır. Dökülen yaprakları saksıdan hemen uzaklaştırmalısınız. Ayrıca bahar aylarında geldiğinde bitkinin daha hoş ve gür görünmesi için budama yapmanız doğru olacaktır. Eğer Atatürk çiçeği nasıl çoğaltılır diye sorularınız varsa kesinlikle budanmış bu dalları kullanabilirsiniz. Budanan dalların başka saksılara dikimi ile yeni çiçekler elde edebilirsiniz.
Bu aşamada budanan dalları tekrar tork içerisine ekin ve toprağın sürekli nemli kalmasını sağlayın. Yani sulamanıza bu esnada çok dikkat edin. Böylelikle dallar kısa sürede kök salacaktır. Köklendirme sırasında oda sıcaklığı 17 ila 18o derecelerde olmalıdır. Yeni dikilmiş olan dalları yine gün ışığından yararlanması adına pencere önü ya da uygun başka bir alana koymalısınız. Yılda bir defa daha fazla verim olmak için minareli su da çiçeğe verebilirsiniz.
Atatürk çiçeği satın almak, yetiştirmek ve sevdiklerinize bu güzel hediyeyi armağan etmek istiyorsanız ana sayfa üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Birbirinden harika çiçekler hakkında bilgi edinmek için ilgili diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz.